ΑΡΘΡΑ & Projects,  Αρχείο Εκδηλώσεων

“Φιλαναγνωσία” Κλείσιμο χρονιάς 2019

Ένας χρόνος έφτασε στο τέλος του, όπως πρέπει να γίνεται με κάθε χρόνο και έτσι όπως πρέπει να γίνεται με κάθε τέλος. Έτσι λοιπόν και εμείς, εχθές, στο εργαστήρι δημιουργικής γραφής “Φιλαναγνωσία” συναντήσαμε τον Νίτσε που έκλαιγε δίπλα στη Φουρέιρα ενώ ο Προύστ έκλεινε περίτεχνα το μάτι σε ένα σουβλάκι. Μάλιστα ο Βολταίρος, παρόλο που μας σήκωνε αυστηρά το φρύδι, δεν κατάφερε να γλυτώσει από τα λικνίσματα που ήθελαν να “πάμε σε μια παραλία, σ’ όλη την Ελλάδα”. Από την άλλη ο Βίας ο Πριηνεύς στεκόταν μαζί με τον Χείλωνα πάνω από μια τηγανιτή πατάτα και ανέλυαν την ύλη της, την ώρα που ο Σενέκας κυνηγούσε μια σκιά με τον Σόλωνα• και τόσοι ακόμη φιλόσοφοι που μας χάρισαν ένα κομμάτι από τον εαυτό τους και μας απήγγειλαν την πιο ωραία ιστορία τους. Λίγο πριν φύγουν, μ’ ένα βιβλίο “Ρίζες” για το μέλλον, κοντοστάθηκαν σ’ ένα φόρεμα γεμάτο απ’ τα διαμάντια τους, του πέταξαν ένα χαμόγελο για γούρι και οι δρόμοι τους χώρισαν. Καμιά φορά χωρίζουν οι οικογένειες, για λίγο. Εις το επανιδειν”. 
Ευχαριστώ τα ΠΑΙΔΙΑ που μου χάρισαν το μεγαλύτερο βραβείο που θα μπορούσα ποτέ να ζητήσω• το προνόμιο να ακούω κάθε τους λέξη λίγο πριν χορέψει στο χαρτί και να διαβάζω κάθε τους έργο που μέσα κρύβει όλον τον κόσμο τους.
Ευχαριστώ αυτούς τους μικρούς συνεργάτες που στηρίζουν κάθε ιδέα μου και δουλεύουν σκληρά για να την υλοποιήσουν. Τους ευχαριστώ για τις δικές τους ιδέες και είμαι περήφανη για αυτό που είναι, για το ήθος τους και την ευγένειά τους. 
Να μην ξεχνούμε, να ακούμε τα παιδιά. Τα παιδιά είναι το μέλλον. 
Συγχαρητήρια στους γονείς γιατί πλάθοντας τέτοια παιδιά, διευκολύνουν το έργο των δασκάλων.


Έργα των μαθητών του εργαστηρίου  “Φιλαναγνωσία”  2018-2019

Το παρόν βιβλίο είναι αποτέλεσμα ενός project, που στηρίχθηκε στο γνωστό  πείραμα του Seattle, όπου τα παιδιά συναντούν ανθρώπους μεγάλης ηλικία, που ζουν σε γηροκομείο και συνομιλούν μαζί τους.   Στέκονται, ακούν και καταγράφουν τις ιστορίες τους.   Στόχος ήταν, τα παιδιά, να μάθουν από το παρελθόν, να το σέβονται και να το φυλάσσουν μέσα τους. Να συγκινηθούν, να γνωρίσουν ένα κόσμο μέσα από ατέλειωτες διηγήσεις.  Κάθε στοιχείο που κατέγραψαν, τους έδωσε το έναυσμα να δημιουργήσουν ένα ποίημα, ένα παραμύθι ή μια ιστορία με  πολλά στοιχεία μυθοπλασίας, καμιά φορά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *