Αρχείο Εκδηλώσεων

Φεστιβάλ”Please Enter Title”

Συνήθως λέμε πως αν ένα Φεστιβάλ επαναλαμβάνεται κάθε χρονιά, την επόμενη, ανακοινώνεται με τα γνωστά: για δεύτερη συνεχή χρονιά, για τρίτη, τέταρτη και ούτω καθεξής. Μόνο που στη δική μας περίπτωση, το προηγούμενο Φεστιβάλ ίσως να μην έγινε ποτέ, ίσως να μη συναντηθήκαμε με αυτά τα πρόσωπα. Ίσως πάλι οι ομιλητές και οι ομιλήτριές μας να ήταν αερικά που δεν άφησαν πίσω τους ούτε ένα στίγμα και ας μας στοιχειώνουν ακόμη τα δικά τους ανείπωτα. Φέτος αυτό το Φεστιβάλ που ποτέ δεν έλαβε χώρα, θα ξαναλάβει(

😉

 …και θα κρατήσει, όσο κρατούν τα άνθη στο νερό, μέσα στο βάζο. Η μυρωδιά όμως που θα αφήσουν, θα χαραχτεί στα ρουθούνια και απο εκεί στη μνήμη μας. Κι αν όλα αυτά που σας λέω, δεν βγάζουν νόημα, τότε είμαστε σε καλό δρόμο.
Το Φεστιβάλ διαρκεί εφτά ημέρες και θα πραγματοποιείται κάθε μέρα στις 5 με 6.30. Οι ομιλητές/-τριες έχουν στη διάθεσή τους ένα τέταρτο για να παρουσιάσουν το έργο τους. Οι ομιλίες θα μαγνητοσκοπηθούν και θα τις ανεβάσω σε μία σελίδα για τα παιδιά ώστε να μπορούν να δουν ακόμη και αυτές που ενδεχομένως θα χάσουν).
Στο πλαίσιο του: “Τα παιδιά, διδάσκουν στα παιδιά”, αυτές οι μέρες χαρίζονται ελεύθερα σε όποιο παιδί θέλει να τις παρακολουθήσει.
ΥΓ Μέσα σε κάθε τέταρτο έχει χωρέσει: Η τέχνη της γραφής, το θέατρο η performance, χιούμορ, έρευνα και ψυχαγωγία

PLEASE ENTER TITLE

(Η ιστορία πίσω από την αφίσα)

Πριν από καιρό τα παιδιά ρωτήθηκαν ποιος θα ήταν ο τίτλος του Φεστιβάλ που ετοιμάζουν. Στο μυαλό τους έτρεχε η φράση: “Outside the box”. Ένας από τους μαθητές είπε πως δε χρειάζεται να ακολουθούμε συγκεκριμένες φόρμες, πρότυπα και γραμμές, άλλοι έσπευσαν να συμπληρώσουν: ” δε θα ορίσουμε συγκεκριμένο όνομα”. Προτιμούν να ορίσει ο καθένας ένα όνομα στο τίτλο που θα ικανοποιεί τον ίδιο. Δίνοντας τα ηνία στο κοινό, χωρίς περιστροφές, βαρύγδουπες εκφράσεις και διακαή πόθο για εντυπώσεις. Ως απάντηση στην παιδεία που θέλουν να λειτουργεί για όλους έξω από συγκεκριμένα κουτάκια. Αν έστω και ένα παιδί πορεύεται με αυτή τη σκέψη, έχουμε κερδίσει. Δεν χρειαζόμουν τίποτα παραπάνω για να συμφωνήσω μαζί τους. Μάλιστα συμπλήρωσα αυτή τους την άποψη με την απόφαση να μην δώσω καμία ιδέα και έτσι τα παιδιά να αφεθούν μόνα τους σε κάθε δημιουργία. Φέτος τα παιδιά, πάλεψαν πολύ ώστε να διατηρήσουν μέσα τους τη δημιουργικότητα. Σε καιρούς όπου άλλα παιδιά σκοτώνονται, άλλα πεινούν, άλλα ξεψυχούν στο δρόμο και άλλα κλειδώνονται μέσα τους, η τύχη των παιδιών που είχαν αυτή την πολυτέλεια, παράγει το χρέος να προσφέρουν, στα υπόλοιπα, τη θύμιση της δημιουργίας, που ξεκινά από την απελευθέρωση του πνεύματος. Με τον ίδιο τρόπο οδηγήθηκαν και στην αφίσα. Δύο κομμάτια λευκό χαρτί που ταξίδεψαν από χέρι σε χέρι. Το κάθε παιδί τοποθετούσε το δικό του κομμάτι που εξέφραζε το εγώ του ώστε, να γίνει ένα με το εγώ των άλλων( όσο θα πρόσθεταν κομμάτια). Κοινό σημείο αναφοράς; Τα μάτια. Τα γεμάτα. Άλλα θλίψη, άλλα θυμό, άλλα ζωώδη ένστικτα, άλλα λίγη χαρά. Μάτια που εδώ και τόσο καιρό γέμισαν τις οθόνες μας αντί να γεμίζουν τις αίθουσές μας. ΥΓ Ένα Φεστιβάλ που στηρίζεται στην φαντασία των παιδιών. Ελεύθερα να πουν και να γράψουν ό,τι επιθυμούν στις παρουσιάσεις τους.

ΥΓ Τα βίντεο βρίσκονται διαθέσιμα προς όλους, στο youtube

ΥΓ2 Ζητούμε συγγνώμη για την εμφάνιση του τίτλου του προγράμματος επεξεργασίας( movie maker) στη μέση του βίντεο. Την επόμενη φορά καλύτερα!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *