ΑΡΘΡΑ & Projects,  Αρχείο Εκδηλώσεων

Προτάσεις σκόρπιες για εκείνους που σαν σύρματα, τα πέλματα κρατήσαν.

Προτάσεις σκόρπιες ως διάφανες γέφυρες,  που τις διάβηκαν περαστικοί μουσικοί, τις φόρεσαν τραγούδια και τις χάρισαν στις 20 Νοέμβρη μαζί με τα μπετά. 

“Εκείνο τον Οκτώβρη μια προσευχή στεκότανε στα χείλη για την Ξάνθη, να φυλάξουν οι άνδρες εκεί έξω, να γλυκάνει το ψωμί, ν’αλλάξει χέρια η αναπνοή στη Θράκη.

Τα χείλη έδωσαν τη θέση τους στα μάτια, που φώναζαν για ένα σκίρτημα των καιρών, για μία ανατολή ανατολών.

Τα μάτια έγιναν χέρια, βγήκαν στους δρόμους, αγκάλιαζαν στενά, φιλούσαν χώμα κι ο ήλιος έλουζε το δέρμα μιας μικρής, όμορφης πόλης.

Μιας πόλης μαγικής, που αλλάζεις μαζί της, την κουβαλάς στα δάχτυλα, στα βλέφαρα, στη σάρκα. Μαθαίνεις κόμπους και τη δένεις στον ουρανό, αστέρι.

Ένα αστέρι κλεμμένο από στεφάνι του Ορφέα, ντυμένο σε γαλάζιο και λευκό, στις τέσσερις, σαν κρίνο, σαν όνειρο με πόδια και κεφάλι, που χορεύει στους ανέμους.

Σ’ενα Βορρά που φέρει στολίδια, λέει ιστορίες, ενώνει μονοπάτια και λούζει την κυρά με κρύσταλλα, να τα χαρούν οι ταξιδιώτες, εκείνοι οι περαστικοί με τη μεγάλη γλώσσα.

Στολίδια, να τα φορέσει η κόρη, να κλέψει του Δία, να τα χτενίσει χαμόγελα στα μαλλιά, σε χρόνια, αηδόνια εκατό.

Για εκείνους που σαν σύρματα, τα πέλματα κρατήσαν”.

Στρώλη Βασιλική

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τη Μικτή Χορωδία του Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης και το Δ’ Σώμα Στρατού, που μου έδωσαν την ευκαιρία να γεννήσω λέξεις, να τις μπλέξω με μουσικές, να τις βλέπω να χορεύουν ανάμεσα σε μνήμες, ημερομηνίες και συνειδήσεις.

Εκδήλωση/συναυλία που πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη, στο Δημοτικό Αμφιθέατρο “Κωνσταντίνος Μπένης” την Τετάρτη στις 20 Νοεμβρίου 2019.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *